Vaše strachy podporuje cukr. Jezte tyto 3 věci!

min. čtení

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Vaše strachy podporuje cukr. Jezte tyto 3 věci!

TIP: Na konci článku vyzkoušejte mini-kurz Jak se zbavit starostí ZDARMA.

O negativním vlivu jaký má zpracovaný cukr na naše zdraví se mluví již dlouho. V článku naleznete několik zásadních důvodů, proč byste měli cukr omezit, pokud ne úplně vysadit. A na konci jsou pro vás připravené recepty, které uspokojí vaši chuť po sladkém, prospějí vašemu zdraví a pomohou vám zvládat úzkosti, stres a deprese.

1. Způsobuje „cukrovou horečku“

Také „léčíte“ stres tak, že na posezení spořádáte celý kelímek zmrzliny, nebo tabulku čokolády? Větší množství zkonzumovaného zpracovaného cukru může mít za následek pocity smutku, obav či podráždění. A v případě, že trpíte depresí, se tyto pocity ještě zhorší.

2. Cukr zhoršuje úzkost

Zpracované cukry mohou mít rovněž vliv na schopnost těla reagovat na úzkost. To může vést ke zhoršení psychického zdraví a neschopnosti vypořádat se se stresem či depresí.

3. Zvyšuje riziko deprese

Zvláště náročné dny se těžko zvládají bez uklidnění cukry v podobě různých laskomin. Ale tento návyk je jen začarovaný kruh. Cukry ve větším množství vedou k nerovnováze chemikálií v mozku důležitých pro psychické zdraví.

Přečtěte si také: 11 varovných signálů deprese

4. Utlumuje činnost mozku

Jak ukázaly nedávné průzkumy, pití slazených minerálek s vysokým obsahem fruktózy vede ke zpomalení mozku a zhoršení koncentrace a paměti. To vše může v konečném důsledku vést také k cukrovce, srdečním onemocněním či Alzheimerově chorobě.

5. Jeho vysazení má prvky abstinenčních příznaků

Vysadit zpracované cukry není nikdy příjemné. Může to vést k úzkostem, únavě a podráždění. Tyto příznaky jsou typické pro počáteční fáze jakéhokoliv odvykání. Pokud vás trápí deprese či úzkosti, náhlé vysazení zpracovaného cukru by pro vaše zdraví nebylo dobré. Snižujte dávku postupně.

Honí vás mlsná? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

To, že se ze svého jídelníčku pokoušíte odstranit zpracované cukry, ještě nemusí znamenat vzdát se všech sladkých potěšení. Zde jsou tři recepty s nízkým či žádným obsahem cukru, jejichž autorkou je lékařka Uma Naidoo specializující se na stravu a vliv potravin na naši náladu.

Chai Tea Smoothie

Suroviny: 1 porce proteinu s vanilkovou příchutí,  ¼ avokáda, 1 čajová lžička mandlového másla, 1 hrnek mandlového mléka, ⅛ čajové lžičky skořice, muškátového oříšku, hřebíčku a kardamomu, ¼ čajové lžičky organické vanilkové esence, led, trocha medu pro doslazení

Postup: Přidejte všechny suroviny do mixéru a mixujte dohladka. Pokud nemáte potřebné koření, uvařte si šálek chai tea (kořeněný čaj známý také jako masala tea) a použijte jej místo mandlového mléka. Mandlové mléko dodává smoothie smetanovou strukturu. Avokádo je zase zdrojem zdravých tuků.

Jahody máčené v čokoládě

Suroviny: 1 kg jahod, 300 g hořké čokolády, 300 g mléčné čokolády

Postup: Jahody opláchněte a nechte oschnout. Obě čokolády nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Hrnec s rozpuštěnými čokoládami odstavte a jemně směs promíchejte, aby byla co nejhladší. Poté do ní namáčejte jahody, před ponořením se ale ujistěte, že jsou zcela suché a případně je dosušte papírovou utěrkou. Máčené jahody nechte oschnout na pečicím plechu a poté je na 5 až 10 minut dejte do ledničky. Je-li rozpuštěná čokoláda příliš řídká, přidejte pár kousků mléčné čokolády. Hořká čokoláda obsahuje flavanoly, methylxantiny a polyfenoly, které zlepšují náladu, snižují úzkost a pomáhají bojovat se záněty.

Batáty pečené v troubě s červenou pastou Miso

Suroviny: 4 středně velké batáty, ¼ hrnku olivového oleje, ¼ až ½ hrnku červené Miso pasty, sůl a pepř na dochucení

Postup: Předehřejte troubu na 218 ºC. Smíchejte olivový olej, červenou Miso pastu, sůl a pepř a vytvořte marinádu. Oloupejte batáty a nakrájejte je na stejně velké kousky. Poté je namočte v marinádě a naskládejte do jedné vrstvy na pečicí plech. Nechte péct asi 20 až 25 minut, do změknutí batátů. Červená Miso pasta má výraznější chuť, pokud dáváte přednost jemnější, zvolte bílou variantu. Pro lepší namarinádování batátů je vložte do zavíracího pytlíku, nalijte marinádu, pytlík uzavřete a pořádně protřepejte. Batáty jsou skvělým zdrojem vlákniny a phytonutrientů.


Tags

cukr, Inspirace, Štěstí, Stres, Zdraví


Přečtěte si také